söndag 27 maj 2012

Pinocciotårta!

I helgen har man kunnat köpa denna goa´ tårta på Café Björkå! Va´en aningens nervös hur den skulle bli eftersom det va´ första gången jag bakade den. Men den blev helt ok! Maräng, grädde, hallon, vaniljkräm, mums! Och eftersom det både va´ Pingst o Mors dag fick flaggor o svenska jordgubbar pryda tårtbitarna!
Denna är perfekt att göra till t ex studenten eller midsommar. Räcker till många om man bakar 2 bottnar. Kan läggas ihop kvällen innan om man vill. Bra med sådant man kan förbereda eller hur!? Nu till receptet...

Till en botten behövs:

3 äggulor
1½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
5 msk mjölk
50 g smält margarin/smör (låt svalna)
2½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Marängen:

3 äggvitor
1½ dl strösocker

Fyllning: (räcker som mellanlägg till 2 bottnar)

6 dl grädde
ca 500 g hallon (frysta går bra)
Vaniljkräm (gjord på 6-7 dl mjölk o 15 msk marsánpulver)

Ugnen på 175 grader. Vispa äggulor, socker o vaniljsockret, pösigt. Tillsätt mjölk o margarinet. Blanda mjöl o bakpulver, rör ner det i smeten. Lägg 2 bakplåtspapper omlott på en långpanna. Häll smeten i formen o bred ut den. Det ska inte bli ett tjockt lager, ca ½-1 cm. Vispa äggvitorna till ett hårt skum ( man ska kunna vända bunken upp o ner), tillsätt sockret o vänd försiktigt ner det. Bred marängen över smeten. Gräddas i ca 20-25 min i mitten av ugnen. Låt svalna i plåten. Vänd underdelen upp o ner så marängen kommer som botten. Bred på vaniljkrämen, lägg på hallonen (går m frysta, de tinar på någon timme). Vispa grädden o bred den över hallonen. Lägg på den andra bottnen med marängen uppåt. Dekorera innan det är dax att äta den!

Njut!!

torsdag 24 maj 2012

Mor lilla mor...

...vem är väl som DU!! De flesta av oss tycker nog att just sin mamma är den bästa som finns eller hur!!?

Men min ÄR faktiskt den bästa, så det så!! Jag får fira henne lite i förväg eftersom vi inte träffas på söndag.

På Café Björkå i helgen kan du bjuda DIN lilla mamma på tårta eller paj! Lör-sön kl 13-16. Välkomna!!

Ha´det så gott o va´ rädda om er!!

KRAMILLIKRAM!!

måndag 21 maj 2012

Matmuffins!

Har bakat de här ikväll!! Himla goda måste jag säga!! Perfekt att ta med på utflykten, lagom matig! Gott m fetaost, lök, salami o tomater i!
Nästa gång jag gör dom, ska jag hacka ner lite färsk basilika också! Synd att bara använda den till dekoration!!
Till 12 st muffins behövs det:

ca 10 cm purjolök
1 liten rödlök
1 msk olja, till stekning
150 g fetaost
50 g skivad pepparsalami
12 cocktailtomater
2 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 ägg
2 1/4 dl filmjölk
1 msk olivolja
Ev. Färsk basilika (strimla o blanda ner i smeten)

Ugnen på 200 grader. Finhacka purjo o rödlöken. Fräs i oljan tills den blir mjuk. Strimla salamin, tärna osten o halvera tomaterna. Blanda mjöl, salt, bakpulver i en bunke. Blanda ner salamin. Vispa ihop ägg, filmjölk o oljan i en annan bunke. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Tillsätt osten o löken. Ta en muffinsplåt o smörj den väl. Fördela smeten o tryck ner 2 tomathalvor i varje muffins. Gräddas i mitten av ugnen ca 25 minuter. Låt de vila en stund i plåten innan du tar upp dom. Goda både ljumma o kalla.

 Detta måste ni bara testa o göra. MUMS!!

De första...

...NYPOTATISEN, så himla goda!! De va´ värda varenda krona ska ni veta!! 39kr/kg närmare bestämt. 
Här är det sommar idag på mera än ett sätt. Varmt o gott så man har kunnat sola, sill o potäter till middag o barnen som har badat i Uvasjön ikväll, premiär doppet!! Hugaligen!! Kan inte ha varit varmt!!
                                              Gräslöken växer vilt här på tomten, vilken lyx!!
Liljekonvaljerna har också börjat blomma!! Lagom till morsdag!! Vi har en bukett på verandan, det doftar ljuvligt kan jag säga!!
Nää, nu ska jag förbereda lite kaffe o duka fram nybakade matmuffins. Café Björkå-gänget kommer hit, vi ska gå igenom det ekonomiska. Spännande o se hur det har gått så här långt!!

Ha´ en fortsatt mysig måndagkväll!!

Ps. glöm inte att ta med lilla Mor till Café Björkå  till helgen, perfekt morsdags present!! Ds.

 

lördag 19 maj 2012

Sverige...

...är fantastiskt!! Alla dessa skiftningar i naturen, för lite sen va det inte särskilt mycket färger ute i naturen men vips så är det vitt på träden (av blommor hihi!), gult på ängarna mm.
                         Tänk att ogräs kan vara så vackert! Maskrosorna lyser som små solar.
Jaha, då va´ det söndag igen. Nästa söndag är det MORS DAG!! Sen va´ Maj nästan över, var tar tiden vägen?? Tänk på att bjuda ut lilla MOR, kanske en fika på Café Björkå.

Nu ska det iväg o jobbas, Ha´ det så gott!

Kramillikram!

onsdag 16 maj 2012

Lite av varje!

                                                                Päronträdet i full blom!

Det är lika roligt varje gång man öppnar bloggen, mätaren tickar på!! Nu är det drygt 11 100 besökande! Tjohooo!! Tänk, att där ute finns det folk som är intresserade av vad lilla jag har att förtälja! Härligt!! Att bli bekräftad är ju inte så dumt! Tack, för det, goa läsare!!
Mandelblommor, gullvivor o förgätmigej, härlig vårbukett! Imorgon är det första metaredagen! Här i Fröseke är det metartävling, tradition sen många år. De brukar ha goa strömmingsmackor till försäljning, har bett Mikael köpa med sig en till mej! Mums!!
Hugo spelar fotbollsmatch imorgon hemma (i Älghult) mot Emmaboda, spännande att se! Förra matchen mot Alsterbro/Bäckebo vann de med 8-11, Hugo gjorde 4 mål!! Stolt som en tupp va´ han!
Efter fisketävling o fotbollsmatch kör vi till sommarstugan på Öland en stund. Henrik, min käre bror o hans Elin kommer från Västerås. Att han måste bo så långt bort...det blir ju så sällan vi ses! Mamma o pappa kommer också, vi ska grilla o till efterrätt blir det Paj m hallonpannacotta! Det ser ut att bli en underbar dag!
Idag har jag bakat Drömmar som ska till Bockaskruv skola på lördag. Det är nämligen Natur- o kultur rundan i helgen. I Bockaskruv är det loppis, kaffe m dopp, blommor mm till försäljning. Gör ett besök vetja, det är så himla mysigt där! Bockaskruv har öppet på lördag 10-16. Tyvärr kan jag inte vara där, för jag jobbar hela dagen.
Ett annat utflyktsmål är ju självklar Café Björkå öppet lör o sön 13-16. Så ta nu en redig utflyktshelg o fika lite här o där!! Hihi!

Va´ rädda om er!!

Kramillikram!



Lavendel Drömmar!

Visst låter det underbart gott!!? Kan bara säga...nej tack...inget för mej! Men ni som gillar att käka tvål eller ni som gillar lavendelsmak, ni måste bara ge er på detta recept!! Hihi!! Mannen i huset sa att han inte tyckte de va´ särskilt goda men efter en stund slank det ner typ 6 st!!! Är man en gottegris så tar man vad som finns tillgängligt, antar jag!!
Ser ni syrenerna?! De luktar ljuvligt!! Hittade dom när jag va´ o hämtade ägg häromdagen!! Nää, jag snodde dom inte i någon trädgård om ni trodde det!! De växte alldeles fritt längs med vägen!!  I vår trädgård kommer de inte blomma på ett bra tag, så det blir till att njuta av dessa! Men nu till receptet:

Jag gjorde en sats med drömdeg, (finns recept här på bloggen) sen gjorde jag vanliga drömmar av halva satsen (det va´ ju tur det, hihiii). I resterande degen blandade jag ner ½ msk torkade lavendelblommor. Gräddade dom som de vanliga drömmarna.

Ja, nu behöver jag inte fundera längre på om det är gott m lavendeldrömmar...allt man ger sig på kan man ju inte gilla eller hur. Men ville ändå dela med mej av receptet, för som sagt va´ det kanske finns någon mer därute som är lite tokig!! Hihi!

Ha´nu en trevlig Kristi himmelsfärdsdag eller första metaredagen som det också är här!

Kramillikram.

måndag 14 maj 2012

En skål full...

...med ägg, ekologiska till på köpet! Jag får samma känsla i kroppen varje gång jag varit och hämtat 2 påsar ägg. Lycka!! Jaa, så känns det faktiskt, man känner sig lite rik på något sätt!! Trams kanske ni tycker, men det bjuder jag på!!
Små, stora, vita, bruna o så ett o annat grönt. Vi skulle egentligen ha egna höns, för här äts det ägg i mängder, plättor är en STOR favorit. Sen bakas det ju en del ibland.
När man står där o lägger upp alla ägg o skålen blir full, börjar tankarna gå...vad ska man göra med alla!! Men som sagt, det går åt en del. Jag har inte behövt slänga några än p g a att de blivit för gamla.
Men idag blev jag så attans sugen på krabbsallad, där går det ju åt några stycken. Säger bara det...jag ser framemot frukosten imorgon!! Macka med skinka o krabbsallad, en innan jobbet o en på frukostrasten!! JIPPI!! Kolla receptet här på bloggen, finns under "Röror" o gör en skål nu till helgen!
Men det får nog bli en kvällsmacka också innan läggdax, måste ju kolla så den blev redig!!! Hihi!!

Go´ natt kära vänner där ute!! Lova mej nu att ni gör lite Krabbsallad, ni kommer inte ångra er!!

söndag 13 maj 2012

Ingers hallon- o blåbärspaj!

Detta är en variant på ananaspaj! Inger hade gjort den till en APT för ett tag sen. Så himla god!!

Till en stor paj (ca 12 bitar) behövs:

150 g smör
1 dl socker
3 dl mjöl
1 tskbakpulver

Fyllning:

200 g hallon
200 g blåbär
1 ägg
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl creme fraiche
(till ananaspajen: ta 1 burk krossad ananas, avrunnen. Istället för hallon o blåbär)

Arbeta ihop pajdegen o klä en pajform med den. Ställ den kallt ca 1 timme. Sätt ugnen på 200-225 grader. Rör ihop fyllningen o häll den i pajskalet. Grädda i ca 30 minuter tills den fått lite färg. Serveras gärna ljummen m lättvispad grädde.

Äppelträden...

...med sina vita o ljusrosa blommor är bland det finaste som finns nu på våren, tycker jag. Och nu har de äntligen slagit ut! Bin o humlor är i full gång! Om vi har tur kanske det blir ett o annat äpple!
Efter en regnig dag igår så skiner solen idag, blåsten känns lite kall men vad gör väl det, solen värmer gott! Idag ska min lilla prinsessa följa med till Café Björkå o hjälpa till! Hon har sett fram emot detta länge!! Just nu undrar hon om det inte är dax att åka! "Annars somnar jag!!" "Är du klar snart?" Det är väl bäst att åka!! Här kommer bara en liten bild på Hallonpannacottapajen som vi bl a sålde igår! Mums!
                    Med ett vinbärsblad o en liten pensé som dekoration så blev de rättså fina.
Ha´ nu en underbar dag, hoppas solen skiner på er alla!! Nu bär det iväg till Björkå, till Vilmas stora förtjusning!! Och även min!!

KRAMILLIKRAM!!

onsdag 9 maj 2012

"Göken gal i granens topp!"

Ja, det va´ väl så Emil sjöng? Eller minns jag fel? Hur eller hur så har jag hört Göken för första gången idag! Tänk att en sån liten elak fågel kan få en så glad! Gó-ko, japp så står det i fågelboken att den låter! Snart slår äppelträdet ut i full blom!
Här i Fröseke är det kanon väder idag. Från att igår va´ minus 3,4 grader till plus 10 idag på morgonen, guttans!! Skulle vara lite effektiv idag hade jag tänkt men efter att ha klippt rosbuskarna (typ 4 st), gick jag o la mej i solen istället! Allt det andra finns ju kvar till en annan dag. Gullvivorna har tittat upp i gräsmattan!
Löjtnanshjärtan har också börjat blomma. Egentligen skulle man ha´ semester nu när allt är så vackert ute! Det säger jag varje år men snart börjar faktiskt nedräkningen till semestern. Min börjar vid midsommar, drygt 6 veckor kvar bara! Gillar att ha´ tidig semester...Tjohoo!
Den knubbiga lilla Humleblomstern är så attans söt! Som sagt det händer grejer i trädgården! Igår kväll bakade jag "Snabba limpan" (recept här på bloggen), blanda deg, forma limpor, in i ugnen, natta barn, färdigt!! Ljuvligt med nybakat bröd till frukost!
Ska snart iväg till jobbet på möte men ikväll får jag nog ta o baka lite!! För helgen ska nämligen tillbringas på Café Björkå!! Ska bli så roligt. Undra vad jag ska baka...Päronpaj m kolagrädde? Bärpaj? Morotskakemuffins? Chokladtårta  o kanske paj med hallonpannacotta?! Vad tror ni om det, ja vi får väl se vad det kan bli. Kom o ta en fika vetja!! Öppet lör -sön 13-16!

Det här inlägget blev allt från blommor, bröd, fåglar o café i en salig blandning! Tur att bloggen heter just Gott o Blandat!!

Ha´ nu en bra lill-lördag!

Kramillikram!!

måndag 7 maj 2012

Hastbullar!

Verkligen ett passande namn på en bulle!! Nybakat fika på ca 15-20 min. Efter en härlig helg i Ullared med bästaste VIP:gänget, är det skönt med en ledig dag, idag!! Den fina formen hittade jag för 39.90 kr. Kommer nog bli en o annan paj i den!
Idag har vi en fin dag, solen skiner o det är 13 grader! Hoppas nu våren är här för att stanna! Härligt!
20 bullar

Ugnen på 225 grader.

5 dl vetemjöl
2½ tsk bakpulver
1 dl socker
3/4 tsk malen kardemumma
100 g margarin
1 ägg
2 dl mjölk

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt margarinet o finfördela detta. Häll i ägget o mjölken, arbeta snabbt ihop degen. Klicka ut i 20 pappersformar. Pensla m ägg o strö på pärlsocker. In i mitten av ugnen i ca 10 minuter, tills de fått lite färg. Låt svalna på galler! ÄT o NJUT!!
                                     Nu väntar vi bara på mannen i huset, sen blir det till att fika!

Ha´ det så gott o hoppas solen lyser lite på er också!!

Kramillikram!

torsdag 3 maj 2012

Näämen...

...nu blommar det!! Körsbärsträden står i full blom!! Från den en dagen till den andra! Det händer mycket ut i naturen nu!! Humlor som surrar bland blommorna! Måtte det inte bli fler köldknäppar!!
Jag försöker att ta tillvara på de fina dagarna! Stanna upp o njuta av allt det fina!! Andas härlig vårluft...ibland med inslag av kogödsel men va´ gör väl det! Bor man på "landet" så gör man!
Nu önskar jag er en riktigt härlig helg! Vad ska ni hitta på? Kanske en liten tur till Café Björkå!!Själv ska jag ska åka till Ullared med bästaste VIP:gänget, lördag o söndag! Så kul vi ska ha´!!

Tjingeling!!

Rabarber- o jordgubbspaj!

Har du frysta frukter o bär kvar sen förra året?? Gör en paj! Jag hittade skivade rabarber o jordgubbar i min frys. Sen finns det säkert tusen olika slags smuldegsrecept man kan välja på men denna gång valde jag svärmors! Guttans!!

Detta receptet räcker till en stor o en liten pajform.

ca 1 l skivade rabarber
ca 3/4 l skivade jordgubbar
3 msk potatismjöl
1½ dl socker

Lägg allt i formarna o blanda runt.

Smuldegen
250 g smör el margarin
3 dl socker
2 tsk bakpulver
 ca 4 dl vetemjöl

Smält smöret o blanda i resten av ingredienserna. Det ska vara lite grynigt.  Smula över pajerna o grädda i 225 grader ca 30 minuter.

Serveras ljummen m vaniljvisp, grädde el glass.

Skink- och ostgifflar!

De här är perfekta att göra o ta med på picknick eller till badstranden. Och man kan ju byta ut pålägget emellan till vad man har hemma eller vad man är sugen på!! Gör ett gäng o frys!

ca 8 st

25 g jäst
3/4 dl flytande margarin
1 tsk salt
1 ägg
1 msk socker
2 dl mjölk
ca 6 ½ dl vetemjöl

Fyllning
4 skivor rökt skinka
8 skivor ost

Pensling
1 ägg
vallmofrö

Smula jästen i en bunke. Tillsätt margarinet, salt, ägg o socker. Värm mjölken (37 grader) o häll på, rör tills jästen löst sig. Blanda i mjölet. Knåda degen blank o smidig. Låt degen jäsa under bakduk i 45 min. Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg degen på mjölat bakbord o knåda den väl. Kavla ut degen till en stor cirkel o sporra/skär den  i 8 trekanter. Lägg en ostskiva o ½ skinkskiva på varje trekant. Rulla ihop från breda änden ned mot spetsen. Lägg på plåt m bakplåtspapper o jäs under bakduk i 30 min. Pensla m uppvispat ägg o strö på vallmofrö. Gräddas i nedersta delen av ugnen i ca 10 min. Låt svalna på galler under bakduk.