söndag 24 juni 2012

Semester!!

Japp, nu är det dax igen med 5 veckors härlig ledighet!! Semestern började kl 16.00 i torsdag!! Kl 19.00 hade de här små godingarna flyttat in hos oss! Får jag presentera fr vänster systrarna Rosa o Selma, dvärg vädurskaniner ca 10 veckor gamla. Nu har Hugo o Vilma att göra i sommar!

                                                                   VIP-Jennys fina Klematis!

Fredagen, midsommarafton, började jag dagen med tårt- o pajbak (till Café Björkå). Resten av dagen firades i goa vänners lag! 12 vuxna o 12 barn, full rulle med andra ord!
Kl.12.00 Sill o potatis, 13.30 lövad vagn till Nylund, där det bjöds på folkdanslaget, dans kring stången, kaffe m dopp, fiskdamm, chokladhjul mm. Fint väder va´det också!
Sen bar det hem till Fröseke igen, tävling mellan killarna o tjejerna som naturligtvis vanns av...tjejerna!! Brännboll på Hyttbacken, Barn - Vuxna, tror halva samhället va´där men vet i tusan vilka som vann... Sen bjöds det på god mat hos värdparet, kallskuret, potatissallad o sallad, attans så gott det va´!! Sist men inte minst jordgubbstårta! Mums! Regnet kom inte förrän kl 19-19.30 tror jag, tycker nog att vi hade tur med vädret denna härliga midsommarafton!

Lördagen började med blomplockning, det går åt en del till Björkå! Kl.10.00 hämtade jag Charlotta sen bar det iväg med fullpackad bil till Emmaus. Vi funderade på om det skulle komma något folk en dag som denna, midsommardagen? Åh, tänka sej, det kom endel!
Åter hemma kl.17.30 Mikael hade grillmaten färdig, lyx! Under dagen har det kommit upp ett STORT åbäke på tomten, studsmattan!! Barnen har studsat både i ur o skur ska jag säga!!!!
Söndagen började med frukost på verandan (där äter vi all mat nu för tiden!!) Kl.11.00 bar det återigen iväg till Café Björkå, idag fick vi hjälp av goaste Ebba o det va´ väldans tur det! För idag va´det fullt pådrag igen!! Attans så roligt detta "lilla" projekt är!!

Som ni ser så har semestern dragit igång för fullt!! Men imorgon åker barnen o jag till Öland o stannar några dagar!! Det ska bli så mysigt!! Ska bli dåligt väder säger de men va´ gör väl det! Då kan vi ju ligga inne vid brasan o läsa en bok eller se på film!! Sen får det väl bli lite shopping också o självklart ett besök på Gårdby café o lanthandel!!

Så jag säger: Ha´det så bra i veckan som kommer!! Här på bloggen blir det en liten paus men I´ll be back! Hihi!!

KRAMILLIKRAM!!


tisdag 19 juni 2012

Midsommar!!

Ja, då va´ det snart dax att fira midsommar igen! Vi brukar åka lövad vagn till Nylund, dansa kring midsommarstången och ta en fika. Sen blir det go´ mat hos bästaste VIP-Jenny m familj! Och så blir det även i år, man ska hålla på traditionerna!
Förra året åt vi sill o potatis o dessa små bakelser med mamma o pappa innan det bar iväg till Nylund. I år äter vi allt, från sillen kl. 12 till kvällsmaten hos Jenny!! Undrar vad de ska bjuda på för gutt i år?

Hoppas ni får en mysig midsommar!!

Har ni inget annat för er på lör o sön, kom o ta en fika på Café Björkå, kanske en tårtbit eller två!!

Ha´det så gott!

Kramillikarm!

söndag 17 juni 2012

Tjuvstart på semestern!

Förra veckan va´ jag föräldraledig, Vilma skulle skolas in i Alstermo. Det gick hur bra som helst, det glädjer ett  mammahjärtan! Fr o m i höst är hon ett liten "Drake" o går tillsammans med sina blivande klasskompisar.
I fredags va´ det skolavslutning för Hugo. I höst börjar han mellanstadiet! Hjälp!! Var tar den berömda tiden vägen?? Efter skolavslutningen tog vi en snabbfika på skolgården innan det bar iväg till Öland.
Efter att vi köpt o ätit upp pizzorna, mums! Kunde man faktiskt njuta av solen en stund, både nere vid vattnet o sedan på altanen. Härligt tänkte jag, här ska solas i helgen!! Men tji fick jag, vaknade till en lördag m spöregn! Fick bli en tur till köpstan istället o införskaffa förnödenheter till våra nya familjemedlemmar, 2 dvärgvädurs kaniner, Rosa o Selma. De ska väl komma denna veckan...
Framåt em kom iallafall solen fram! Så efter att vi ätit oss mätta på tacos satte jag mej ute på altanen!! Vad tror ni händer då?? Precis!! Solen fösvinner!! Bakom ett gigantiskt moln o visar sig inte mera den dagen!!
Men idag har det varit fint! T o m  vindarna har varit ljumma! Ser verkligen fram emot semestern nu, jobbar bara 3 dagar till, tjohoo!! Torsdag kl 16.00 tar jag fritt i 5 veckor, attans så gutt!! Första veckan tillbringas på Öland med barnen sen blir det Café Björkå m mamma i 2 veckor, resterande veckor blir det lite av varje: VIP-barn ska firas o det ska VIP:as m kanot o Lammet o Grisen, då får även makar o sambos vara med.
Vi får hoppas sommaren blir bra! Gott väder, umgås med vänner, äta o dricka massa gott, bad i Uvasjön o på Öland o mycket, mycket mer!! Vad ni än har för er i sommar, semester eller jobb så hoppas jag att ni får det bra! Även om man jobbar så får man ta tillvara på förmiddagarna eller kvällarna!
När vi kom hem till stugan, hittade barnen den här lilla godingen! Finns en hel del runt huset, både döda o levande!
                                                                              Ekoxe!
Ha´en fortsatt trevlig kväll! Va´ rädda om er!

KRAMILLIKRAM!

fredag 8 juni 2012

Rabarber- o vaniljbullar!

Det låter väl gott!? Fick tidningen HEMBAKAT i veckan o då va´ detta receptet med. Gick inte att motstå att baka dom! De här kommer att säljas på Café Björkå i helgen. Spännande med lite nytt.

25-30 st

175 g smör
9½-10 dl vetemjöl + lite till utbakningen
50 g jäst för söta degar
2½ dl kall mjölk, 3%
1 ägg
½ dl vit sirap (jag tog ljus sirap)
½ tsk salt

Fyllning:

1 vaniljstång
200 g rabarber
1 1/4 dl strösocker
100 g riven mandelmassa
25 g smör, rumsvarmt

Garnering:

vatten o strösocker

Börja m fyllningen. Dela vaniljstången o skrapa ur fröna, lägg dom o stången i en gryta ( ej aluminium). Strimla rabarbern fint o lägg i grytan. Koka upp o tillsätt sockret när rabarbern börjar släppa vätska. Sänk värmen o låt sjuda ca 15 min. utan lock. Ta bort grytan fr spisen o låt det svalna lite. Ta upp vaniljstången o rör ner smör o mandelmassan. Blanda noga o ställ åt sidan.
Blanda mjölet m smöret så det blir grynigt. Ta en annan bunke o smula ner jästen i den. Tillsätt den kalla mjölken, rör tills jästen löst sig. Tillsätt ägg, sirap o salt, blanda. Arbeta ihop mjölblandningen o degvätskan i en assistent o arbeta degen i 5 min (för hand 10 min). Ta upp degen på ett mjölat bakbord o dela den i 2 bitar. Arbeta den ena biten en kort stund o kavla ut den tunt, 4-5 mm till en rektangel, 50 x 30 cm. Skär i bitar 10 x 10 cm o lägg ca 1 msk fyllning på varje ruta. Vik samman o nyp ihop degen ordentligt så att inte fyllningen rinner ut. Forma till runda bullar o lägg i bullformar, med skarven nedåt. Låt bullarna jäsa i rumstemperatur under bakduk.till bubbel storlek, ca 1½ tim. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda bullarna i ca 8 min i mitten av ugnen. Låt de svalna på galler under bakduk. Pensla bullarna m lite vatten o doppa dem i strösocker medan de fortfarande är lite ljumma.
De bullarna som inte ska ätas direkt kan du frysa men vänta då med garneringen till servering.




Hallonrutor m kokos o vit choklad!

Idag har det bakats till Café Björkå, ska tillbringa lördagen där! Jippi!! Har provat 3 nya recept, spännande! Detta receptet fick jag av jobbisen Lena. Gott m hallon, kokos o vit choklad. Smidigt m långpannekakor, tycker jag.

200 g smör/margarin
3 ägg
3 dl strösocker
8 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 dl kokosflingor
4 dl lättfil
250 g hallon, frysta eller färska
100 g vit choklad

Till serveringen: Vispad grädde.


Smält matfettet o låt svalna. Vispa ägg o socker pösigt. Rör ner matfettet. Blanda mjöl, bakpulver o kokos. Rör ner i smeten. Tillsätt filen o rör till en jämn smet. Bred ut i långpanna m bakplåtspapper. Strö över hallonen. Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 20-25 min. Kakan ska ha börjat få fin färg o stannat helt. Ta ut kakan o strö över den hackade chokladen. Grädda ca 5 min till. Chokladen ska inte bli bränd. Känn med sticka att kakan är klar. Skör i rutor när den har svalnat. Servera m grädde.
                                                                   Kom o provsmaka!

torsdag 7 juni 2012

Jennys pajdeg!

Eller som Jenny säger: "Det lilla MAGRA receptet!!" Men så blir det gott också!! Här har jag valt jordgubbar o rabarber men skulle tro att det funkar till alla slags bär o frukter!

150 g smör
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 dl socker
½ dl grädde
½ dl ljus sirap
½ tsk bakpulver

Smält smöret o rör ner resten av ingredienserna. Häll över bären/frukten. Gräddas i 175 grader i 25 min. MUMMMS!!

Rabarbermarmelad!

Tänk dej en rostad macka m lite syrlig o härlig rabarbermarmelad på, det går inte av för hackor, jag lovar!!

1 kg (2 liter) rabarber
1 kg syltsocker

Skölj o skär rabarbern i bitar. Blanda m sockret i en stor gryta. Koka upp o låt koka tills de mjuknat, rör då o då. Tag grytan fr. spisen o skumma väl. Låt stå i 15 min o rör om ett par gånger under tiden. Häll upp på väl rengjorda o varma burkar. Förslut. Förvaras svalt.

Jennys rabarbersaft!

Nu är det rabarbertider! Härligt att kunna göra egen saft o sedan frysa in, då har man saft hela året om man vill! Sen vet man vad den innehåller också, det är ju ett plus!

Till 8 små petflaskor behövs:

2 kg rabarber
1½ l vatten
1 kg socker

Skölj o skär rabarbern i bitar. Koka m vattnet tills de blir mjuka. Sila av i en saftmaja över en gryta. Låt silas i 30 min (tryck inte ur det sista, då kan det bli beskt!). Koka saften m sockret. Skölj flaskorna i varmt vatten. Häll upp den ljumma saften (ej ända upp) o ställ svalt. Frys in.
                                                                       Attans så gott!!

onsdag 6 juni 2012

Fler än 12 000!!

                                                                 (Min mors dags bukett)

Åh, vad det är roligt att ni fortsätter att titta in här!! Trots att det har varit lite dålig med inlägg på sista tiden!! Men ibland räcker tiden inte riktigt till, till allt man vill!
Idag har vi firat Sveriges nationaldag med goa vänner! 7 vuxna o 10 barn blev det till slut! Vädret har varit skapligt, så vi kunde sitta på altanen o äta! Grillat kött o bulgursallad satt som en smäck! Sen blev det  rabarberpaj, vaniljvisp o glass till efterrätt inte heller fy skam!!
Vi brukar inte ha så mycket knott här hemma men idag tror jag varenda knott f-n flyttat hit!! Det va´ bara till att gå in o sätta sig på verandan istället!!
Pioner är bland de finaste blommor jag vet, denna skönhet va´ i min morsdags bukett! Men snart kan jag njuta av flera, det är många knoppar i trädgården som väntar på att slå ut! Jippi!!

Nu har nedräkningen börjat...6 arbetsdagar kvar till semestern! Tjohoo! Då blir det Öland, Café Björkå o badplatsen vid Uvasjön för HELA slanten!!

Hoppas ni haft en bra dag, det har jag haft iallafall!

Nattinatti!!


måndag 4 juni 2012

Henriks Bulgursallad!

Äntligen fick jag tummen ur o gjorde den här salladen!! Som jag har längtat... Första gången jag smakade den va´ sommaren 2007, sen har den återkommit lite då o då! Receptet har jag fått av min käre broder! Super god o håller sig i kylen några dagar! God att äta som den är eller tillsammans m grillat kött eller kyckling. Jag har inga exakta mått utan tar lite av varje! Idag gjorde jag en STOR bunke! Men detta ska det vara i:

Bulgur (koka enl. förpackningen), låt svalna helt.
Ruccolasallad
Rödlök (skivad)
Fetaost (tärnad)
Cocktailtomater (delade i 4 bitar)
Kidneybönor (skölj bort spadet)
Svarta bönor (skölj bort spadet)
Vitlöksdressing: 2 delar rapsolja, 1 del äppelcidervinäger, pressade vitlöks klyftor (efter smak), salt o svartpeppar. Häll i lite dressingefterhand o smaka av så det blir så "starkt" som du vill ha det.

Blanda alltihop, låt stå en stund så alla smakerna kommer fram. Förvars i kylen.

Perfekt att ta med på utflykten!

GOTTILLIGOTT!!




Britt-Maris Chokladtårta!

På onsdag är det dax att fira Sveriges nationaldag! Vi har firat här i några år, i goda vänners lag! Vi brukar vara 8-9 vuxna o 10 barn!! Var o en tar med vad dem vill grilla o dricka. Kaffe m dopp fixar vi! Förra året gjorde jag denna goa chokladtårta. Perfekt när man är många o choklad gillar ju de flesta.

1 långpanna

6 dl vetemjöl
3 dl kakao
12 dl strösocker
400 g smält margarin (låt det svalna lite)
8 ägg

Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt äggen o det smälta margarinet lite i sänder. Smöra en långpanna ordentligt o häll i smeten. Gräddas i 175 grader, 30-40 min. Stickan ska vara LITE kladdig.
Servera vispad grädde o hallon till. MUMS!!

söndag 3 juni 2012

Firat min...

...födelsedag (igen)!! Med mina allra bästa vänner o till lika VIP-gäng har jag varit på Gårdby café o lanthandel på Öland idag! Har ni inte varit där så är det ett hett tips på utflykt i sommar.

Dagen började med lunch hos Gunilla, super god pasta- o kycklingsallad! Sen bar det över till Öland o Gårdby. Vi gick en runda i inredningsbutiken sen va´ det in till klädbutiken, himla fina kläder. Provade fina kläder men insåg att presenten kommer att inhandlas i inredningsbutiken!! Men man kan inte bestämma sig på "tom" mage o vi i VIP-gänget har en förkärlek till gosaker så det fick bli en fika innan!! Sommarkaka m hallon o grädde, mumsigt!!
Sen va´ det till att våndas!!! Jag har en liten släng av beslutsångest! Gratängform... vispskål... glaskupa... tårtfat... mm mm mm sen ett par turer till. Suck, pust, stånk o stön!! Tur att mina kära vänner har tålamod!!
Men det slutade med att jag tog det här fina tårtfatet i ljust syrenlila o glaskupan! Det kommer nog att bli ett o annan bakverk på den...
                           Kanske några blåbär- o cocos cupcakes som vi hade i Björkå i helgen.

Hur som haver så är jag super nöjd med min present!! Vi har haft en härlig dag, lunch, fika o avslutade med en pizzabit på Ikea! TACK mina goa, goa vänner för en mysig dag. Och tack för att ni står ut med en velpotta som mej!! Hihii!!