onsdag 18 december 2013

Karinas Julbröd!

Det här receptet fick jag till förra julen men hann inte baka det då men nu så är det gjort! Det ska jäsa i 5 timmar o medan det gör det hinner man ju koka lite karameller eller julastäda eller varför inte läsa en god bok!

Till 2 limpor eller ett stort runt bröd behövs:

50 g jäst
2 flaskor porter à 33 cl (rumstempererad) eller vanligt öl (det tog jag)
2 tsk salt
ca ½ dl olja
2 dl brödsirap eller mörk sirap
ca 1,2 kg rågsikt (ca 2,2 l)

Smula jästen o lös den med lite av ölet, tillsätt resten av ölet, salt, olja o sirap. Arbeta in rågsikten lite i taget tills det blir en fast men smidig deg (helst i maskin). Dela degen i 2 bitar o knåda ut till limpor eller 1 stort runt bröd. Lägg i brödformar klädda med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl o nagga brödet ända ner i botten. Jäs under bakduk i kylen eller annan sval o dragfri plats i ca 5 tim. Sätt in limporna i 225 grader, SÄNK GENAST till 175 grader, grädda i ca 1½ tim (tar nästan lika lång tid för både 2 limpor eller 1 rund).
 Nu är allt julbröd o kakor bakat, tror jag, man vet ju aldrig när andan faller på. Men jag måste nog baka ett gäng med Lussekatter till (tredje gången i ordningen). Hihi! I år har dom verkligen försvunnit fort!! Lite godis till måste det ju också bli, fått lite nya uppslag, kanske, kanske inte blir det lite nytt eller så blir det några trogna följeslagare.

Imorgon ska julagranen huggas...lite julklappar ska delas ut...

Nu är jag ledig fram till juldagen...förhoppningsvis...!! Ska bli skönt med lite "ledighet"...

Må så gott o va´ rädda om er!! Och TUSEN TACK för att ni tittar in här! Hoppas ni hittar något ni vill testa!!

KRAMILLIKRAM!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar