söndag 2 mars 2014

Chokladtårta med salt kolasås o marshmallowsfyllning!

I tidningen "Hembakat" hittar man mycket gott!! Denna GODA tårta t ex, receptet är från Roy Fares. Gjorde den till Vilmas födelsedag...trodde den skulle bli besk o mäktig av all kakao men den blev himla god. Den salta kolasåsen o marshmallowfyllningen....säger bara MUMS!!
Som ni ser, är den väldigt hög! Nästa gång gör jag nog bara 2 bottnar...så blir den ju lite lättare o skära också! Hihi!!

12-14 bitar

Tårtbottnar
330 g vetemjöl (5½ dl)
450 g strösocker (5 dl)
120 g kakao (3 dl)
10 g bikarbonat (2 tsk)
10 g bakpulver (2 tsk)
12 g vaniljsocker (1½ msk)
10 g salt (1½ tsk)
165 g ägg (3 st), rumsvarma
350 g mjölk (3½ dl ), rumsvarmt
180 g vegetabilisk olja (2 dl)
300 g kokhett kaffe (3 dl)

Salt kolasås
50 g glykos
100 g strösocker (1 1/4 dl)
100 g vispgrädde (1 dl)
30 g smör
flingsalt

Marshmallowsfyllning
250 g osaltat smör, rumsvarmt
120 g florsocker (2 dl)
3 g vaniljsocker (1 tsk)
213 g marshmallowfluff (1 burk)

Smörkräm
300 g mjölkchoklad
8 g vaniljsocker (1 msk)
150 g äggvitor (4-5 st)
220 g strösocker (2½ dl)
1 nypa salt
300 g osaltat smör, rumsvarmt
Tårtbottnar:
Ugnen 150 grader varmluft. Smöra o mjöla 3 springformar (22 cm) o täck bottnarna m bakplåtspapper.
Blanda de torra ingre. i en bunke.
Vispa för hand ihop ägg, mjölk o olja lite lätt, blanda ner de torra ingre o rör ihop till en tjock, jämn smet.
Tillsätt kaffet, lite i taget.
Fördela den tunna smeten i de tre formarna.
Gräddas i mitten av ugnen ca 50-55 min. Prova m sticka så de är genomgräddade.
Låt de svalna i formarna o ta sedan ut dom.
Skär ev. till översidan på bottnarna så de blir raka.

Salt kolasås:
Värm glykosen i en tjockbottnad kastrull.
Tillsätt sockret, lite i taget o blanda tills du har en fin o gyllenbrun karamell.
Blanda försiktigt i grädden lite i taget.
Ta bort kolan fr värmen o lägg i smöret o blanda.
Smaksätt m flingsaltet efter tycke o smak men snåla inte eftersom det ger en härlig brytning till tårtan.

Marshmallowfyllningen:
Vispa smör, florsocker o vaniljsocker fluffigt.
Tillsätt marshmallowfluffet o vispa ihop till en slät smet.

Smörkräm:
Smält chokladen över vattenbad. Låt svalna till ljummen temp.
Lägg äggvitor, socker o salt i en skål, sätt skålen över vattenbad o värm tills alla sockerkristaller har smält.
Vispa m handvisp mellan varven.
Ta bort skålen fr värmen, vispa tills marängen är styv o har svalnat.
Vispa ner smöret lite i taget o därefter chokladen.

Bred ut ett lager m marshmallowfyllningen på en botten o ringla över kolasås. Upprepa m nästa botten. Lägg på 3:e bottnen o stryk tårtan slät m smörkrämen (spara lite) o ställ in i kylen i 30 min.
Stryk tårtan m resterande smörkräm.
Ställ svalt men ta fram den i god tid innan den ska ätas.
Dekorerade m Polly o lite flingsalt. MUMS!! Det är några moment att göra men det är den värd!!


KRAMILLIKRAM


1 kommentar:

  1. Men vad gott de ser ser ut, brukar kika in och kolla på allt gott du lägger upp :)

    SvaraRadera