I tidningen "Hembakat" hittar man mycket gott!! Denna GODA tårta t ex, receptet är från Roy Fares. Gjorde den till Vilmas födelsedag...trodde den skulle bli besk o mäktig av all kakao men den blev himla god. Den salta kolasåsen o marshmallowfyllningen....säger bara MUMS!!
Som ni ser, är den väldigt hög! Nästa gång gör jag nog bara 2 bottnar...så blir den ju lite lättare o skära också! Hihi!!
12-14 bitar
Tårtbottnar
330 g vetemjöl (5½ dl)
450 g strösocker (5 dl)
120 g kakao (3 dl)
10 g bikarbonat (2 tsk)
10 g bakpulver (2 tsk)
12 g vaniljsocker (1½ msk)
10 g salt (1½ tsk)
165 g ägg (3 st), rumsvarma
350 g mjölk (3½ dl ), rumsvarmt
180 g vegetabilisk olja (2 dl)
300 g kokhett kaffe (3 dl)
Salt kolasås
50 g glykos
100 g strösocker (1 1/4 dl)
100 g vispgrädde (1 dl)
30 g smör
flingsalt
Marshmallowsfyllning
250 g osaltat smör, rumsvarmt
120 g florsocker (2 dl)
3 g vaniljsocker (1 tsk)
213 g marshmallowfluff (1 burk)
Smörkräm
300 g mjölkchoklad
8 g vaniljsocker (1 msk)
150 g äggvitor (4-5 st)
220 g strösocker (2½ dl)
1 nypa salt
300 g osaltat smör, rumsvarmt
Tårtbottnar:
Ugnen 150 grader varmluft. Smöra o mjöla 3 springformar (22 cm) o täck bottnarna m bakplåtspapper.
Blanda de torra ingre. i en bunke.
Vispa för hand ihop ägg, mjölk o olja lite lätt, blanda ner de torra ingre o rör ihop till en tjock, jämn smet.
Tillsätt kaffet, lite i taget.
Fördela den tunna smeten i de tre formarna.
Gräddas i mitten av ugnen ca 50-55 min. Prova m sticka så de är genomgräddade.
Låt de svalna i formarna o ta sedan ut dom.
Skär ev. till översidan på bottnarna så de blir raka.
Salt kolasås:
Värm glykosen i en tjockbottnad kastrull.
Tillsätt sockret, lite i taget o blanda tills du har en fin o gyllenbrun karamell.
Blanda försiktigt i grädden lite i taget.
Ta bort kolan fr värmen o lägg i smöret o blanda.
Smaksätt m flingsaltet efter tycke o smak men snåla inte eftersom det ger en härlig brytning till tårtan.
Marshmallowfyllningen:
Vispa smör, florsocker o vaniljsocker fluffigt.
Tillsätt marshmallowfluffet o vispa ihop till en slät smet.
Smörkräm:
Smält chokladen över vattenbad. Låt svalna till ljummen temp.
Lägg äggvitor, socker o salt i en skål, sätt skålen över vattenbad o värm tills alla sockerkristaller har smält.
Vispa m handvisp mellan varven.
Ta bort skålen fr värmen, vispa tills marängen är styv o har svalnat.
Vispa ner smöret lite i taget o därefter chokladen.
Bred ut ett lager m marshmallowfyllningen på en botten o ringla över kolasås. Upprepa m nästa botten. Lägg på 3:e bottnen o stryk tårtan slät m smörkrämen (spara lite) o ställ in i kylen i 30 min.
Stryk tårtan m resterande smörkräm.
Ställ svalt men ta fram den i god tid innan den ska ätas.
Dekorerade m Polly o lite flingsalt. MUMS!! Det är några moment att göra men det är den värd!!
KRAMILLIKRAM
Men vad gott de ser ser ut, brukar kika in och kolla på allt gott du lägger upp :)
SvaraRadera