söndag 20 oktober 2013

Morotsbröd m fullkorn!

Jag har sagt det förut...men säger det igen! Långpannebröd, attans så smidigt! Detta brödet måste väl ändå vara nyttigt?! Innehåller ju både morötter o fullkornsdinkel! Detta recept fick jag från en jobbarkompis som jag tror tycker bakning är lika roligt som jag! Så bra när man kan byta recept med varandra!
Till en stor långpanna behövs:

75 g jäst
5 dl vatten
5 dl filmjölk
50 g rumsvarmt smör
1 msk salt
½ dl mörk sirap
5 dl finriven morot
10 dl fullkornsmjöl av dinkel
10 dl vetemjöl special
ca 5 dl manitoba cream (en lila påse som innehåller vetemjöl) ( om ni inte hittar det ta ca 15 dl vetemjöl special isåfall)

Smula jästen i en bunke, värm vattnet o filmjölken fingervarmt o slå det på jästen. När jästen har löst sig klicka i smöret o häll i salt, sirap o morötterna. Blanda ner dinkelmjölet o sist vetemjölet. Arbeta degen blank o smidig. Låt jäsa i 45 min m bakduk.
Knåda samman degen lätt i bunken o stjälp upp på bakplåtspapperklädd långpanna. Platta ut degen så den fyller ut hela plåten. Pricka m gaffel. Låt jäsa i 20-25 min. Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in i nedre delen av ugnen. OBS! Sänk värmen till 200 grader direkt!! Gräddas i 40-50 min. Låt svalna på galler o skär sedan i önskad storlek. Jag delade den i 6 bitar.
                                                                             GOTT!!




3 kommentarer:

  1. Hej! Hittade din fina blogg med massor av härliga recept.
    Skall testa detta bröd som låter så gott. Tack för receptet. Lägger till dig så att jag inte missar något.
    Ha en fin vecka.
    kram Britt

    SvaraRadera
  2. Hej Britt! Va´ roligt att du hittat hit! Kul med nya läsare!! Ha´ det gott du också!! / Helén

    SvaraRadera
  3. Hej! Ser verkligen ut som ett GOTT bröd! Det ska jag testa...är så trött på allt bröd man köper.
    Ha en fin vecka, det som är kvar av den och sköt om dig!
    Kram,
    Titti

    SvaraRadera