tisdag 11 oktober 2011

Fiskgratäng med räkor!

Vi försöker att äta fisk minst en gång/vecka här hemma! Denna gratäng återkommer titt som tätt! Sååå himla gott!!

4 port

500-600 g fisk t ex torsk eller sej
1 tsk salt

Gratängsås:

2 msk smör
3 msk mjöl
4 dl vätska ( fiskspad + 1 fiskbuljongtärning + vatten )
1 äggula
1 dl grädde
salt o vitpeppar
1-2 msk pressad citron
½-1 dl dill
ca 3 dl skalade räkor
1½ dl riven ost

Lägg fisken i en ugnsform o strö saltet över, täck med folié. Sätt in i ugnen på 225 grader i ca 15-20 min. Häll av fiskspadet o använd till såsen.
Smält smöret, rör ner mjölet o späd med vätskan, lite i taget så det inte blir klumpar. Koka under omrörning i ett par minuter. Häll i citronsaften. Blanda äggulan med grädden o häll det i såsen under vispning. Den får sedan INTE koka. Smaka av med salt, peppar o ev mera citron. Lägg räkorna o dillen över fisken, häll på såsen o strö över osten. Gratinera i övre delen av ugnen 10-15 minuter i 250 grader tills den fått färg.
Servera med potatis, helst pressade o kokta grönsaker!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar