fredag 5 december 2014

Lingonglögg!

Hur har ni det där ut i stugorna? Är ni igång m julstöket? Vad ni än pysslar med så ta det lugnt ibland o njut av denna mysiga högtid också...inte alltid så lätt jag vet!
Här tillverkas det lite smått o gott! Gillar ju att testa lite nytt varje jul! Gillar ni glögg? Då tycker jag att ni ska testa o göra denna, inga konstigheter o blir jätte god! Perfekt att ta med om ni är bortbjudna eller varför inte bjuda hem någon/några på lite glöggmys!

Till ca 10 st 33cl flaskor behövs:

2½ l vatten
2½ l lingon
2-3 kanelstänger (beror på hur tjocka de är)
1 msk hel nejlika
½ krm malen kardemumma
1 kg socker

Koka vatten, lingon o kryddorna i 15 min. Sila i en "saftmaja"  i en ny ren gryta, tillsätt sockret o rör runt tills sockret har löst sig. Häll upp på rengjorda flaskor. Låt svala lite innan du sätter på en kapsyl. Jag har inga kapsyler så jag viker plastfolié några gånger o spänner över o binder ett gummiband runt, Sen kan man ju pynta upp den lite om man ska ge bort den.
Vill man ha ett enkelt tilltugg till att hänga på flaskan i ett litet knyte....
...då behövs:

5 dl havrefras
100 g mörk choklad
½ tsk kanel
1½ dl florsocker

Smält chokladen över vattenbad, häll i kanelen,blanda o sedan frasen. Rör runt FÖRSIKTIGT så att chokladen täcker överallt. Häll florsockret i en 3 l plastpåse o ner m de chokladtäckta frasen. Snurra ihop påsen så att det är luft kvar o sedan är det bara till o skaka runt. Lägg upp sedan på plåt eller dyl. o låt dom svalna innan du lägger dom i små påsar. Jag brukar lägga dom i en grovmaskig sill så att överflödet av florsockret försvinner innan.

Önskar er en fin 2:a advent.

KRAMILLIKRAM!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar