söndag 14 oktober 2012

Byafest i Bockaskruv skola!

I fredags hade vi byafest i Bockaskruv skola. En fin gammal skola som ligger utanför Alstermo.
                                 En gammal skolbänk hälsar välkomna med höstfärgade löv!
                
Skolsalen dukades även den i höstfärger, äpple, löv, pumpor o en massa ljus förstås!
                 Våran "lilla" hjälpreda, Vilma,  hade lagt ut löven o ställt ljusen i mitten så fint!
                                                   Hon stod även för underhållningen! Hihi!!
I de här bänkarna har det nog jobbats flitigt! Det finns även någon gammal skolplansch på väggen!
                                                                  Skolan från gaveln!
                                                         Självklart finns utedasset kvar!
                                         Från brunnen har det nog burits en o annan liter vatten!
                                              Ljuskronan fick även den lite löv o ormbunkar!
Såå...vad bjöd vi på då? De fina o GODA knäckebröden hade Eira gjort, riktigt hantverk!!
                             Som ni ser hade vi pajtema! Och nu till efterrätten...pajer!! Hihi!
Receptet på: Päronpajen m kolagrädden hittar ni här på bloggen om ni vill! Inte så dum!!
Och eftersom det är äppeltider så fanns det givetvis olika sorters äppelpajer/kaka också! Mums!!

Som ni säkert kan förstå va´ vi en aningens aningen mätta efter detta kalas!! Hihi!

Hoppas ni haft en trevlig helg o att solen har lyst på någon av er!!

KRAMILLIKRAM!!














fredag 12 oktober 2012

Mammas vetekaka m sesamfrö!

Ikväll är det Höst/byafest i Bockaskruvs skola! På menyn står det olika pajer både till mat o efterrätt! Mums! Till det måste man ju ha lite bröd eller hur? Så mamma o jag har bakat detta:

Blir en långpanna.

50 g jäst
3½ dl ljummet vatten
½ dl olja
1 tsk salt
8 dl vetemjöl
Till penslingen: mjölk o sesam eller vallmofrö.

Lös jästen med vattnet tillsätt olja, salt o vetemjölet. Degen ska vara rättså lös o den ska inte arbetas så mycket. Smörj en långpanna o häll ut degen o platta ut. Ugnen på 250 grader. Låt jäsa ca 45 min. Pensla m mjölk o strö på fröna. Gräddas i mitten av ugnen ca 10-12 min. Skär i rutor när det svalnat. Servera m smör o ost.
                                          Ha´ nu en trevlig helg där ute o va´ rädda om er!!

KRAMILLIKRAM!!


onsdag 10 oktober 2012

Drömtårta med daim!

Lill-lördagen går nu mot sitt slut, hoppas ni haft det bra! Inatt hade vi nog den första frosten, det glittrade i gräset, förlåt, mossan när vi gick för att mata kaninerna. Dax att börja vinterboa hos Rosa o Selma så de inte fryser om sina små tassar. Spikat dit ett par lister så halmen ska ligga kvar. De är så nyfikna, inte ett dugg rädda för hammaren! Hihi!!
Astern på bilden är de sista blommorna som blommar här ute + en o annan Höstanemon. Välkommen HÖST! Jag gillar alla årstider, de har något visst allihop!
Igår köpte jag det första Julmagasinet (Allers), kommer nog bli en o annan jultidning till, om jag känner mej rätt!!Hihi!

Vanlig drömtårta i all ära men denna va´ inte så dum den heller!

3 ägg
1½ dl socker
1 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Fyllning:

150 g smör (rumsvarmt)
1½ dl florsocker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
1 dubbeldaim

Ugnen 225 grader. Vispa ägg o socker pösigt. Blanda de torra ingre. o sikta ner i smeten. Vänd försiktigt runt allt tills det blandats. Bred ut smeten på en långpanna klädd med bakplåtspapper. Gräddas i mitten av ugnen 7 min. Sockra ovanpå o vänd upp den på bakplåtspapper. Lossa pappret o låt svalna. Fyllningen: Vispa ihop smöret o florsockret. Blanda i vaniljsockret, äggulan o den hackad daimen. Bred krämen på kakan o rulla ihop den  från långsidan, ta hjälp av bakplåtspappret. Se till så skarven hamnar i "botten". Förvaras i kylen. Mums!!

torsdag 4 oktober 2012

Brownies m marshmallows o chokladkrisp!

Alla chokladvänner där ute, här kommer ett recept på en god o kladdig kaka!

20-25 bitar

200 g mörk choklad
100 g smör
3½ dl socker
4 ägg
1 3/4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt

280 g minimarshmallows

Chokladkrisp
200 g mjölkchoklad el mörk choklad
100 g smör
7-8 dl Rice krispies
Ugnen 175 grader. Smält chokladen över vattenbad, tillsätt smöret o smält det också. Häll i sockret o blanda runt. Låt svalna något innan du tillsätter äggen ett i taget. Blanda mjöl, vaniljsocker o saltet, rör ner det i smeten. Bred ut smeten i en form ca 20 x 30 cm klädd m bakplåtspapper. Gräddas i mitten av ugnen ca 25 minuter. (Nästa gång får den stå en stund till, den blev väldigt kladdig!) Ta ut kakan o strö på marshmallows, in i ugnen 5 min till. Låt kakan svalna på galler.
Chokladkrispen: smält chokladen o smöret över vattenbad. Blanda i rice krispen. Bred blandningen över den kalla kakan. Ställ den i kylen några timmar innan du skär den i rutor. Förvara den kallt.
                                                                        Guttilligutt!

Hoppas ni ätit många kanelbullar idag! Ha´det gott! Va´rädda om er!!


onsdag 3 oktober 2012

Kanelbullensdag!

Japp, imorgon blir det till o fira kanelbullens dag! Tur man har en påse i frysen! Och kör man dom i micron så känns dom ju som nybakade! Hihi!! Ett glas kall mjölk till, sen är man rättså nöjd! När jag bakar bullar brukar jag ha både kanel o kardemumma som fyllning! Så GOTT!! Tipset har jag fått av bästaste VIP-Jenny!! Hennes bullar lekar man inte med!! Hihi!!

Sen får det nog bli en liten bit kaka också. Har bakat ett nytt recept idag från tidningen HEMBAKAT! Ni som älskar choklad, håll utkik, recept o bilder kommer kanske imorgon! Hihi!!

KRAMILLIKRAM!!

Martinas goa knäckebröd!

Detta recept kommer från min goa vän Martina. En utav oss 4 VIP:are! Hon hade bakat ett gäng till våran "husmors semester", som gick till Ullared i våras. Även till vår paddeltur i somras dök dom upp!!
Attans så goda de va´!! Chips, släng er i väggen!! Visst, det heter knäckebröd men man behöver verken ha smör eller pålägg på!! Gott som tilltugg framför TV:n, till drinken, till ett glas vitt eller rött!

1 dl majsmjöl
1 dl vetemjöl
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön (skalade)
½ dl linfrö
½ tsk salt
½ dl raps- el matolja
2½ dl kokande vatten
Flingsalt

Ugnen på 150 grader. Blanda de torra ingredienserna, häll oljan o det kokande vattnet över. Blanda runt o häll ut på 2 plåtar som är klädda m bakplåtspapper. Platta ut smeten så den blir tunn, 2-3 mm. Strö på flingsaltet. Gräddas i mitten i ugnen i 1 tim. Har du varmluftsugn? Ställ in båda plåtarna samtidigt. Låt svalna på bakgaller. Bryt i önskad storlek. Förvaras...det hinner man inte!! Hihi!!




tisdag 2 oktober 2012

Bakdag!

Idag har vi bakdag, Vilma o jag har gjort dessa Polarkakorna! Dom åt vi till middagens soppa. Receptet hittar ni under "Bröd"!
Tobleronesnittar ligger också o väntar på att bli uppätna! Undrar om det blir några kvar till helgen? Det är ju bara tisdag idag så risken är STOR att de är borta! Hihi!! Receptet finns under "Kakor"!
Och förhoppningsvis kommer det att ligga 2 härliga brödkakor av Heléns goda bröd färdigbakade framåt natten!! Degen är på jäsning men jag tror att jag fick i för mycket mjöl?! Receptet hittar ni under...just det..."Bröd"! Hihi!!

Vet inte om det blir fler kakor bakade idag...har ett recept som Hugo tyckte verkade spännande...kanske blir det att baka dom imorgon istället?!

Hoppas ni har det bra där ute!

KRAMILLIKRAM