söndag 18 december 2011

Snart är det JUL!!

Julen närmar sig med stormsteg!! Härligt tycker jag!! Just nu ligger det faktiskt lite snö på marken. Idag har vi varit i skogen o huggit granen. Så fin har vi nog inte haft på många år, inte så hög men rättså tät!!

Snart är det dax att lägga in sillen till jul. Jag brukar lägga in den ca 4 dagar innan dopparedagen! Jag gör alltid senapssill o löksill. Håll tillgodo:

Senapssill!

4-5 sillfiléer

Marinaden

3 msk socker
1 dl hackad dill
1 dl vanlig senap (slotts)
1½ dl majonäs
1½ dl creme fraiche
2 msk vinäger

Blanda socker med hälften av dillen i en bunke. Blanda i senap o vispa ner majonäs o creme fraiche. Tillsätt vinäger o resten av dillen. Skär sillen i cm stora bitar, blanda ner dem i marinaden. Häll upp på burk o förvaras svalt. MUMS!!


Löksill!

4 sillfiléer (ca 450 g)
1 lök (jag brukar ta lite rödlök för färgens skull också)
10 kryddpepparkorn
1 lagerblad
1½ dl vatten
5 msk ättiksprit
1 dl socker

Koka upp vatten, ättika o socker, låt den kallna helt. Skär sillen i ca stora bitar, krossa kryddpepparn, skär löken i tunna skivor. Varva allt i en burk o slå på den kalla ättikslagen.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar