torsdag 9 februari 2012

Farmors dubbla mandelkakor!

De här små godingarna gjorde alltid farmor! Så attans goda! Fick äntligen "tummen ur" idag och bakade dom, tänkt göra det i många år faktiskt! Men...bättre sent än aldrig! De va´inte alls krångliga att göra, jag tror nästan att de är "kusiner" med makroner, påminner lite om dom i alla fall!

ca 30 kakor

4 äggvitor
5 dl florsocker
200 g mald mandel

Smörkräm:

100 g smör
1 dl florsocker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker

Vispa vitorna till hårt skum. Sikta i florsockret o vispa en stund till. Vänd ner mandeln . Klicka ut på bakplåtspapper (ca 1 msk, 12st/plåt). Gräddas i mitten av ugnen i 10 min på 200 grader. Innan de svalnat helt, lossa dom från pappret o dela dom på mitten så du får två halvor.
Vispa ihop alla ingredienserna till smörkrämen o lägg en klick på en halva o lägg den andra halvan över. Kakorna går bra att frysa! Gott att knapra på innan de tinat helt!!

4 kommentarer:

 1. Min mormor gjorde alltid dessa, så goda. Däremot så sjunker mina ihop... hur får du dina så fina?

  SvaraRadera
 2. Hej! Jaa du, om jag kunde svara på det, har inte bakat dom så många gånger...någon gång har mina blivit för spröda, jag tycker om när de är lite halvsega. Ledsen att jag inte kan hjälpa dej men roligt med en kommentar från dej. Önskar dej lycka till med nästa bak! :-)

  SvaraRadera
 3. Hej ! Jag gör ofta dessa till kalas men efter jag lagt ihop dem med smörkrämen smälter ljus blockchoklad och doppar den skurna kanten däri och doppar sen choklad delen i kokos !! Ser ännu finare ut och gott med choklad och kokos !

  SvaraRadera
 4. du ska vända ner mandeln med träslev
  enligt svärmor är det viktigt just med dom här kakorna

  SvaraRadera