måndag 25 november 2013

Saffran o mandel biscotti!

Jag har länge tänkt baka någon form av biscotti. Nu i Adventstider fick det så klart bli med saffran. Hittade detta recept i en gammal "HEMBAKAT".
På onsdag ska det lagas mat tillsammans med mina goa jobbarkompisar...förrätt...varmrätt...efterrätt!! Vi ska även ha "Julklappsleken"...paketen som vi ska ha med oss ska kosta ca 30 kr. Så ikväll har det tillverkats Toffifee o så de här! Jag tyckte det va´svårt att komma på vad paketet skulle innehålla...men varför inte tillverka ett själv ( tycker ju det är rätt så kul, hihi!! ). Hoppas bara den som får det uppskattar innehållet!!? Annars får hon väl ge bort det till någon, hihi!!
Det blev några över också...de förvaras i glasburk pyntad med en lingonkvist.

ca 30 st

100 g smör
1 g saffran (2 pkt)
2 ägg
1½ dl socker
5 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1½ dl sötmandel (nästa gång grovhackar jag dom, det va´ svårt att skära dom så det blev snyggt!)

Ugnen 175 grader.
Smällt smöret tillsätt saffran. Häll smöret i en bunke o blanda i äggen.
Blanda de torra ingre + mandeln, vänd ner i smeten.
Dela degen i 3 bitar o forma till längder. Lägg på bakplåtspapperklädd plåt.
Gräddas i mitten av ugnen ca 25 min.
Ta ut plåten o sänk värmen till 125 grader.
Skär i 1 cm tjocka skivor m vass kniv. Vänd dom så snittytan kommer upp.
Torka skorporna i ca 15 min.
(Efter det stängde jag av ugnen o öppnade luckan på glänt o lät dom står kvar en stund till, så de skulle torka ordentligt.)
Lika gula som skorporna är...så gul har solen skinit  idag, härligt! Det behövdes verkligen efter att vi haft någon vecka med riktigt november väder, hua!! Kylan verkar komma smygandes här i Småland, vi hade -3 grader i dag kl 06.00, piiip! Fredag pratat de om snö sa Vilma idag...hon längtar!!

Baka på nu där ute i stugorna!! Ni får gärna dela med er av era favoriter...alltid kul att prova lite nytt.

KRAMILLIKRAM!!


1 kommentar:

  1. Åhh vad roligt vi hade det. Blev riv och slit bland "julklapparna" och många skratt. Vet inte om jag fick ont i magen av allt skrattande eller om jag åt för mycket av den goda maten. Hoppas vi kan göra om. Kram Stina

    SvaraRadera