söndag 22 januari 2012

Hasselnötsglass!

VARNING; VARNING!! Denna blir inte långvarig i frysen det kan jag lova! Så attans god, verkligen en mjuk o len glass! Hittade receptet på www.linneasskafferi.se, en härlig blogg! Denna bjöd jag på igår när vi hade 209 års kalas!!
ca 12 port

1 l  vispgrädde
2 burkar sötad kondenserad mjölk
½ burk Nutella
100 g hela hasselnötter
flingsalt

Vispa grädden tills det blir mjuka toppar. Blanda i kondenserad mjölk o nutellan, fortsätt vispa tills den blir riktigt tjock o krämig. Rosta nötterna på medelvarm stekpanna, gnugga bort skalet i en ren kökshandduk. Häll tillbaks nötterna i pannan o strö över ett par nypor krossat flingsalt. Skaka runt pannan så saltet fastnar lite på nötterna. Hacka nötterna o rör ner i glass smeten. Fyll en springform o täck med plastfolie. In i frysen, helst över natten.
Chokladplattor

200 g mjölkchoklad (eller annan favorit )

Smält chokladen över vattenbad. Klicka ut ½ msk choklad ( ca 16 st ) på ett bakplåtspapper o dra ut chokladen med hjälp av en sked till en avlång tunn platta. Låt stelna helt innan du lossar dom från pappret.
Nötkrisp
200 g socker
1 msk smör
½ tsk bikarbonat
100 g hackade hasselnötter

Smält sockret helt på medelvärme utan att röra i det. Tillsätt smör o bikarbonat blanda väl o rör sedan i nötterna. Bred ut tunt på bakplåtspapper o låt stelna. Bryt i bitar o krossa sedan i mortel.

Innan servering

Ta upp glassen 20 minuter innan. Pensla glasstårtans kanter med lite vatten o fäst chokladplattorna. Dekorera med färska bär, jag tog jordgubbar, blåbär o hallon. Strö till sist över nötkrispen.

Om man inte tål eller gillar hasselnötter så kan jag tänka mej att glassen även blir kanon god utan nötterna. Och självklar kan man hoppa över både bären o krispet! Prova att göra den nästa gång ni ska bjuda på glass! Jag har inte smakat någon chokladglass som smakar bättre faktiskt, sen vet man ju vad den innehåller!!
                               Tror jag smyger ner i frysen framåt kvällen och tar en liten bit, mums!!

1 kommentar:

  1. Den godaste hemgjorda glass vi har ätit
    och så läcker dekoration.
    Bra jobbat som vanligt Helén.
    M o P

    SvaraRadera