söndag 27 maj 2012

Pinocciotårta!

I helgen har man kunnat köpa denna goa´ tårta på Café Björkå! Va´en aningens nervös hur den skulle bli eftersom det va´ första gången jag bakade den. Men den blev helt ok! Maräng, grädde, hallon, vaniljkräm, mums! Och eftersom det både va´ Pingst o Mors dag fick flaggor o svenska jordgubbar pryda tårtbitarna!
Denna är perfekt att göra till t ex studenten eller midsommar. Räcker till många om man bakar 2 bottnar. Kan läggas ihop kvällen innan om man vill. Bra med sådant man kan förbereda eller hur!? Nu till receptet...

Till en botten behövs:

3 äggulor
1½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
5 msk mjölk
50 g smält margarin/smör (låt svalna)
2½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Marängen:

3 äggvitor
1½ dl strösocker

Fyllning: (räcker som mellanlägg till 2 bottnar)

6 dl grädde
ca 500 g hallon (frysta går bra)
Vaniljkräm (gjord på 6-7 dl mjölk o 15 msk marsánpulver)

Ugnen på 175 grader. Vispa äggulor, socker o vaniljsockret, pösigt. Tillsätt mjölk o margarinet. Blanda mjöl o bakpulver, rör ner det i smeten. Lägg 2 bakplåtspapper omlott på en långpanna. Häll smeten i formen o bred ut den. Det ska inte bli ett tjockt lager, ca ½-1 cm. Vispa äggvitorna till ett hårt skum ( man ska kunna vända bunken upp o ner), tillsätt sockret o vänd försiktigt ner det. Bred marängen över smeten. Gräddas i ca 20-25 min i mitten av ugnen. Låt svalna i plåten. Vänd underdelen upp o ner så marängen kommer som botten. Bred på vaniljkrämen, lägg på hallonen (går m frysta, de tinar på någon timme). Vispa grädden o bred den över hallonen. Lägg på den andra bottnen med marängen uppåt. Dekorera innan det är dax att äta den!

Njut!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar