Denna läckerbit är något för oss som gillar CHOKLAD!! Den tar några timmar att göra, eftersom den ska stå kallt mellan varje lager. Men väl värd att vänta på!!
1 tårta, 8-10 bitar
100 g mörk blockchoklad
100 g ljus blockchoklad
100 g nougat (till garneringen på toppen)
200 g mandelmassa
2 ägg
2 msk kakao
3 st gelantinblad
4 dl vispgrädde
100 g vit blockchoklad
3 äggulor
2 msk vatten x 3 (2 msk vatten till varje äggula)
Ugnen 200 grader.
Riv mandelmassan, tillsätt äggen ett i taget o sedan kakao. Rör till en jämn smet. Bred ut smeten på ett välsmord o bakplåtspapperklädd avlång brödform. Grädda mitt i ugnen i 12-14 min.
Lossa botten från formen o pappret o låt kallna. Låt formen kallna o klä den sedan med plastfolié invändigt. Lägg tillbaka bottnen i formen.
Lägg gelantinbladen i rikligt kallt vatten i minst 5 min, låt dom ligga kvar tills du använder dom.
Vispa grädden till fast skum.
Smält den vita chokladen över vattenbad. Tillsätt 1 äggula o 2 msk vatten o rör om. Ta upp o smält 1 gelentinblad i en liten gryta. Häll sedan gelantinet i chokladen under omrörning. Vänd sedan ner 1/3 av grädden. Bred ut moussen i formen över mandelbotten o låt stå kallt minst 1 tim. innan du fortsätter m nästa fyllning.
Gör de andra chokladmoussrena på samma sätt. Bred på den ljusa moussen på den vita o låt stå kallt 1 tim. igen, innan du lägger på den mörka moussen. Låt stå kallt minst 3 tim. innan du tar upp den från formen med hjälp av folién. Garnera m hyvlad nougat o silverkulor. Skär i skivor m varm, vass kniv.
Serveras med hallon till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar