lördag 10 mars 2012

Mosters kringlor!

Goaste kringlorna bjöd Moster på sist jag va´där. Perfekta att bjuda på till kaffet, det behövs inte mera. Lätta att baka va´de också och fort blev de klara, behöver bara jäsa en gång! Bör ätas nygräddade!
ca 16-20st

100 g smör
3 dl grädde eller 2 dl + 1 dl mjölk
1 dl socker
50 g jäst
1½-2 tsk vaniljsocker (beroende på hur söta man vill ha dom)
1 ägg
ca 8 dl vetemjöl

Smält smöret o häll i grädden, värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke o häll på vätskan, rör tills jästen löst sig. Häll i sockret, ägget o vaniljsockret, blanda runt. Tillsätt hälften av mjölet o vispa kraftigt tills det inte är några klumpar. Häll i resten av mjölet o arbeta tills degen släpper bunken. Degen bör vara eller kännas ganska lös. Ta upp degen på bakbordet, det ska INTE vara något mjöl på.  Dela degen i 16 bitar o forma till kransar/kringlor. Lägg på bakplåtspapperklädd plåt. Låt jäsa en stund. Innan gräddningen, pensla med ägg o strö på pärlsocker. Gräddas i mitten av ugnen i 275 grader i ca 5 min. OBS! Det går fort att de blir för mörka (talar av egen erfarenhet men de på bilden blev bra!)
                                              MUMS!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar